Op deze pagina willen wij beginnende beleggers of mensen die geïnteresseerd zijn om te beginnen met beleggen helpen hoe zij hiermee van start kunnen gaan. Wij nemen hierin altijd als basis van hoe wij zelf beleggen en waarom wij dit doen. Wij geven geen financieel of beleggingsadvies.
Wat zijn aandelen?
Aandelen zijn een vorm van effecten die vertegenwoordigen dat een persoon een eigendomsbelang heeft in een bedrijf. Wanneer iemand aandelen koopt, wordt hij of zij een aandeelhouder van het bedrijf. Aandelen worden uitgegeven door bedrijven om kapitaal op te halen en worden verhandeld op beurzen of via andere handelsplatformen.
Als aandeelhouder heeft men recht op een deel van de winst van het bedrijf, dat kan worden uitbetaald in de vorm van dividenden. Bovendien hebben aandeelhouders het recht om te stemmen op belangrijke bedrijfsbeslissingen, zoals de verkiezing van bestuurders en de goedkeuring van belangrijke bedrijfsbeslissingen.
De waarde van aandelen kan fluctueren op basis van de prestaties van het bedrijf en de bredere economische omstandigheden. Wanneer de waarde van aandelen stijgt, kunnen aandeelhouders winst maken door hun aandelen te verkopen tegen een hogere prijs dan ze oorspronkelijk hebben betaald. Omgekeerd kunnen aandelen dalen in waarde en kunnen aandeelhouders geld verliezen als ze hun aandelen verkopen voor minder dan wat ze oorspronkelijk hebben betaald.
Waarom wij iedereen aanraden om te investeren in aandelen?
Investeren is een belangrijk onderdeel van het opbouwen van financiële stabiliteit en het laten groeien van je vermogen. Door je investeringsdoelen te bepalen, een budget op te stellen, onderzoek te doen, een investeringsrekening te openen en daadwerkelijk te beginnen met investeren, kun je de basis leggen voor een succesvolle financiële toekomst. Onthoud dat investeren gepaard gaat met risico’s, dus wees geduldig, blijf leren en pas je strategie aan indien nodig. Met de juiste mindset en kennis kun je jezelf op weg helpen naar een solide financiële positie. Om je een idee te geven van wat investeren in de aandelenmarkt je de afgelopen 30 jaar had opgeleverd, lees dan verder op onze pagina rendementen van de wereldindex de afgelopen 30 jaar.
Hoe jij kan beginnen met beleggen?
Hieronder beschrijven wij vijf stappen die wij belangrijk vinden om vast te stellen voordat je eerste aandeel op de keurs kan kopen.
Bepaal uw investeringsdoelen
Voordat je begint met investeren, is het belangrijk om je investeringsdoelen duidelijk te definiëren. Waarom wil je investeren? Wil je bijvoorbeeld sparen voor je pensioen, een huis kopen, je kinderen laten studeren of gewoon je vermogen laten groeien? Door specifieke doelen te stellen, kun je beter bepalen welke investeringsstrategie het beste bij je past. Bovendien helpen doelen je gemotiveerd te blijven en je investeringsbeslissingen in lijn te houden met je langetermijnvisie.
Maak een budget
Voordat je geld gaat investeren, is het essentieel om een goed beheerd budget op te stellen. Dit helpt je niet alleen om je inkomsten en uitgaven in evenwicht te houden, maar het stelt je ook in staat om een deel van je inkomen aan investeringen toe te wijzen. Begin met het analyseren van je maandelijkse inkomsten en vaste uitgaven, zoals huur, nutsvoorzieningen en schuldbetalingen. Bepaal vervolgens hoeveel je redelijkerwijs kunt besparen en toewijzen aan investeringen. Een gedisciplineerd budget stelt je in staat om regelmatig te investeren en je vermogen gestaag op te bouwen. Persoonlijk heb ik een automatische betaling ingesteld bij mijn bank die eraf gaat om de dag dat ik salaris ontvang. Dit is een bedrag wat ik kan missen waardoor ik zonder zorgen voor de lange termijn kan beleggen en geen onnodig risico neem.
Doe onderzoek
Investeringen doen zonder enige kennis of onderzoek kan riskant zijn. Voordat je je geld ergens in investeert, is het belangrijk om voldoende onderzoek te doen. Leer meer over verschillende investeringsinstrumenten, zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en vastgoed. Begrijp hoe elk van deze werkt, welke risico’s eraan verbonden zijn en welk rendement je kunt verwachten. Daarnaast is het handig om je bewust te zijn van de economische trends en ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op je investeringen. Door grondig onderzoek te doen, vergroot je je kansen op succes en minimaliseer je de risico’s.
Open een investeringsrekening
Om te kunnen investeren, moet je een investeringsrekening openen. Er zijn verschillende financiële instellingen die deze diensten aanbieden, zoals bijvoorbeeld De Giro als je zelf wilt beleggen of Robeco als jij investeren wilt overlaten aan professionals. In het volgende hoofdstuk gaan we verder in op de keuze tussen zelf- of beheerd beleggen. Kies een betrouwbare instelling en open een rekening die past bij je behoeften en doelen. Zorg ervoor dat je de vereiste documentatie bij de hand hebt, zoals identificatiedocumenten en relevante financiële gegevens. Eenmaal geopend, kun je geld op je investeringsrekening storten en beginnen met het uitvoeren van transacties.
Begin met investeren
Nu je je investeringsdoelen hebt bepaald, een budget hebt opgesteld, onderzoek hebt gedaan en een investeringsrekening hebt geopend, is het tijd om daadwerkelijk te beginnen met investeren. Start met kleine bedragen en diversifieer je investeringen om risico’s te spreiden. Overweeg om te beginnen met passieve indexfondsen, die een breed scala aan aandelen of obligaties volgen. Dit kan een goede manier zijn om je portfolio te laten groeien met minimale inspanning en risico. Blijf je investeringen monitoren en pas je strategie aan naarmate je meer ervaring opdoet.
Zelf beleggen of jouw vermogen laten beleggen?
Wanneer je begint met beleggen is een belangrijke keuze of je zelf wilt gaan beleggen of dat je het over wilt laten aan de experts. Beide vormen hebben voor- en nadelen die we heironder zullen gaan behandelen. Afhankelijk van je doelen, ervaring en hoeveel tijd je wilt besteden aan beleggen, is dit één van de eerste keuzes wanneer je begint met beleggen. Persoonlijk gebruik ik beide opties, ik maak maandelijks geld over naar een financiële instelling die namens mij beleggen voor mijn pensioen en ik beleg zelf om naast mijn pensioen ook zelf met als doelstelling op mijn vijftigste niet meer te hoeven werken. Al is het wel mijn intentie om tot mijn 75ste aan werk te zijn aan projecten die ik leuk vindt en waar ik in energie van krijg. Op onze pagina over zelf beleggen vs. beheerd beleggen gaan wij verder in op de voor een nadelen van beide opties.