Voordat wij uit kunnen leggen waarom het belangrijk is om zo vroeg mogelijk te beginnen met investeren, is het belangrijk om eerst te weten wat investeren is. De definitie van een investering in het woordenboek is “een opoffering in geld, tijd of mankracht (personeel) ten behoeve van een doel dat pas op lange termijn wordt behaald.” Wanneer ik persoonlijk investeringen uitleg aan consumenten benoem ik het vaak als “het spenderen van geld of andere middelen met als doel en de verwachting dat dit meer waard wordt”.
Nu is persoonlijk een van mijn grootste taalergernissen de verkrachting van het woord investeren. Zo hoor je op verjaardagen vaak voorbij komen dat een nieuwe bank, een auto of veel te duur tasje, een investering wordt genoemd. Nu gun ik iedereen zijn luxe en pleziertje, ik vindt het budgetteren voor plezier en luxe goederen zelfs belangrijk voor je mentale gezondheid, maar noem het dan een leuke of een goeie aankoop maar geen investering. Tenzij je een van deze items koopt met als hoofddoel om deze later met winst te verkopen maar dan valt het wel onder de definitie van investering. Het kopen van goederen zoals old timers (auto’s), kunst, een mooie fles wijn of exclusieve horloges, hebben zeker bewezen goeie investeringen te kunnen zijn. De enige aankoop die ik uiterst geschikt voor zowel gebruik als investering is de aankoop van een huis. Mocht je meer willen weten over investeren in je huis, lees dan door op onze pagina over je huis en hypotheek.
Waarom investeren belangrijk is voor je financiële positie op de lange termijn?
Wij raden iedereen aan om te investeren voor de lange termijn omdat het jou de mogelijkheid biedt om een mooi vermogen op te bouwen, jezelf beschermen tegen inflatie, het opbouwen van een pensioenvoorziening en een passief inkomen te genereren. Om je een idee te geven over hoeveel je kan verdienen met investeren, hebben wij een pagina geschreven over de Rendementen op de beurs van de afgelopen 30 jaar, hierin laten wij zien hoeveel je had kunnen verdienen als je 30 jaar lang 100 euro had ingelegd in de MSCI World ETF.
Zelf beleggen of jouw vermogen laten beleggen?
Wanneer je begint met beleggen is een belangrijke keuze of je zelf wilt gaan beleggen of dat je het over wilt laten aan de experts. Beide vormen hebben voor- en nadelen die we heironder zullen gaan behandelen. Afhankelijk van je doelen, ervaring en hoeveel tijd je wilt besteden aan beleggen, is dit één van de eerste keuzes wanneer je begint met beleggen. Persoonlijk gebruik ik beide opties, wil jij meer informatie over het maken van deze keuze? Lees dan verder op onze pagina zelf beleggen of jouw vermogen laten beleggen.
Waarin zou jij kunnen investeren?
Er zijn verschillende manieren om te investeren. Vaak wordt er alleen gedacht aan beleggen in aandelen, of onder jongeren juist aan crypto munten, maar er zijn veel manieren om je geld te investeren, met als doel het halen van rendement.
Investeren in aandelen
Aandelen, ook wel effecten genoemd, vertegenwoordigen dat een persoon een stukje bezit van een bedrijf. In de jargon noemen ze dit een eigendomsbelang in een bedrijf. Wanneer je een aandeel koopt, wordt je dus een aandeelhouder van een bedrijf. Veel mensen vragen ons waarom bedrijven aandelen uitgeven op de beurs? Dit doen bedrijven om kapitaal (geld) op te halen en daarmee verder te groeien.
Wil jij weten hoe iedereen kan beginnen met beleggen in aandelen? lees dan onze pagina over beginnen met beleggen in aandelen. Hierin leggen we uit hoe jij als startende belegger kan beginnen met beleggen zonder onnodig grote risico’s te lopen en welke brokers naar onze mening het beste passen bij beginnende beleggers.
Investeren in obligaties
Om geld op te halen kunnen bedrijven, overheden of andere organisaties schuldbewijzen uitgeven om geld op te halen, deze schuldbewijzen noemen wij Obligaties. Wanneer je een obligatie koopt dan koop je eigenlijk een uitstaande lening en omdat jij je geld dan in ware uitleent, krijg je daar een vergoeding voor. Obligaties hebben een vastgestelde looptijd, net als gewone lening, waarbij aan het eind van de looptijd de volledige lening en vergoeding uitbetaald dient te worden aan de obligatiehouder. Omdat bij een obligatie de looptijd en vergoeding vast staan, noemen wij obligaties vaak investeringen met een laag risico, maar het is niet geheel zonder risico. Door schommelingen van rentes of wanneer de kredietwaardigheid van de uitgevende partij veranderd, kan een obligatie in waarde dalen of stijgen.
Wil jij meer weten over obligaties? Leren hoe je als particulier in obligaties kan beleggen en waar je rekening mee moet houden om verliezen te voorkomen? Lees dan verder op onze pagina hoe jij kan beleggen in obligaties.
Investeren in cryptovaluta
Iedereen heeft ondertussen wel gehoord van Bitcoin en Ethereum, dit zijn de grootste cryptomunten in de markt. Cryptomunten zijn een alternatieve bron van valuta, waarbij niet een overheid of bank de regie heeft, maar een gedecentraliseerd systeem waarbij alle eigenaren van de coins en een netwerk van individuen de regie hebben over de digitale munten en alle betalingen. Dit gedecentraliseerde systeem noemen wij ‘de blockchain’. In een blockchain werken veel servers en/of computers samen om het systeem veilig te houden en betalingen uit te voeren. Hierbij word alles constant gecontroleerd door alle gebruikers waardoor het extreem lastig om gegevens te vervalsen of het systeem te hacken. Waarbij een centrale instelling, bijvoorbeeld een bank, met slechte bedoelingen, fraude plegen zonder dat iemand daar zicht op heeft.
Dat ook de bedrijven rondom cryptomunten niet altijd even correct opereren en dat individuen altijd fraude kunnen plegen, is helaas wel gebleken. Toch blijft de blockchain technologie wel een technologische ontwikkeling met heel veel potentie om betalingen en andere handelingen verder te automatiseren en we door het hebben van een alternatief banken en overheden in theorie kunnen omzeilen als deze hun functie niet goed uitvoeren?
Cryptomunten zijn een hele risicovolle investering, je kan hier veel geld mee verdienen maar ook heel snel veel geld mee verliezen. Daarom hebben cryptomunten in onze portefeuille ook maar een kleine positie. Op onze pagina investeren in crypto, helpen wij jou hoe je kan beginnen met investeren in cryptovaluta en hoe jij je risico’s op grote verliezen kan beperken.
Investeren in vastgoed
Wat is vastgoed? Vastgoed ook wel onroerend goed genoemd, zijn eigendommen van land, huizen, appartementen, kantoren en alle andere gebouwen. Het wordt vastgoed of ontroerend goed genoemd omdat deze goederen de fysieke eigenschap hebben dat ze niet verplaatst kunnen worden. In tegenstelling kunnen roerende goederen, zoals machines of auto’s kunnen dat overduidelijk wel.
De meeste particulieren investeren alleen in vastgoed door middel van de investering in hun eigen huis. Mensen die op vroege leeftijd hun eerste huis kopen en daar lange tijd wonen, hebben daar eigenlijk in het verleden hele mooie rendementen mee behaald. Wel vinden wij het belangrijk om niet teveel afhankelijk zijn van het vermogen in je eigen huis, omdat je op je oude dag waarschijnlijk een beetje leuk blijven wonen en om je winst uit je eigen huis op te nemen moet je kleiner gaan wonen of schuld aangaan. Op deze pagina gaan we verder over investeren in vastgoed buiten je eigen huis, om meer te weten te komen over investeren in je eigen huis ga dan naar onze pagina over hypotheek en wonen.
Investeren in vastgoed buiten je eigen woning kan je doen door te investeren in fysieke percelen of panden, maar er zijn ook andere vormen om te investeren in vastgoed zoals onroerend goed aandelen, REIT’s en vastgoedfondsen. Wil jij weten hoe particulieren kunnen investeren in vastgoed? Wij leggen alle vormen uit op onze pagina over investeren in vastgoed.
Investeren via crowdfunding
Crowdfunding is een manier van investeren waarbij vaak startende ondernemers geld inzamelen om een project of onderneming te realiseren. Hierbij wordt vaak van een groot aandeel deelnemers een klein bedrag (kunnen ook grote bedragen zijn) gevraagd om de start van het project, product of bedrijf te realiseren.
Crowdfunding campagnes vind je op crowdfundingsplatformen, waarbij een project, producten en/of een bedrijf gepresenteerd wordt met een specifiek financieringsdoel. Mensen die hier in geïnteresseerd zijn kunnen hier in investeren en in ruil daarvoor krijg je een beloning of een aandeel in het bedrijf. Wanneer het financieringsdoel niet wordt bereikt wordt de campagne meestal geannuleerd en krijgen alle deelnemers hun volledige bedrag terug. Wanneer het financieringsdoel wel is bereikt, dan is de campagne een succes en krijg je de aandelen/beloning zoals is afgesproken in de campagne.
Ben jij benieuwd of investeren via crowdfunding iets voor jou is? Lees dan onze pagina, investeren via crowdfunding.