Wij kennen weinig mensen die budgetteren echt leuk vinden maar wanneer een goed budget zichzelf heeft bewezen om geld te besparen en jouw eigen vermogen sneller groeit dan ooit tevoren, dan is de kans groots dat je steeds fanatieker om zal gaan met jouw budget.
Wat is budgetteren?
Budgetteren is een proces waarin een je een plan maakt hoe je jouw geld gaat spenderen. Dit plan noemen we een budget. Wanneer je een uitgavenplan maakt kom je erachter of er genoeg geld binnenkomt om de dingen te betalen die je nodig hebt en de dingen te betalen die je graag wilt.
Waarom is een budget belangrijk?
Het belang van budgetteren is een financiële les die niet onderschat mag worden. Veel mensen zien een budget als een instrument om voor iets groots te sparen of om schulden af te lossen maar dat is slechts een onderdeel van een goed budget. Een goed budget zorgt ervoor dat je controle krijgt over je uitgaven, je veel minder strest over geld en geeft je de kans om jezelf financiële rust te creëren. Wanneer je controle hebt over je budget en je al je schulden (behalve je hypotheek) hebt afbetaald, dan gaat je budget je helpen met het opbouwen van een mooi eigen vermogen.
Waarom is budgetteren moeilijk?
Veel experts op het gebied van budgetteren vergelijken dit vaak met een dieet. Wanneer je op dieet ga dan wil je afvallen door minder/beter te eten. Om hiermee resultaat te behalen moet je dit vaak een lange tijd doen waarbij je pas na een bepaalde tijd resultaat ziet. In het geval van budgetteren moet je tijd investeren en jezelf voor een bepaalde tijd onthouden van het geld uitgeven aan leuke dingen om op de lange termijn je doelen te behalen. Wanneer je budgetteert onthoud je jezelf nu van het kopen van goederen of het doen van leuke dingen om in de toekomst meer spaargeld te hebben of te investeren.
Hoe kan ik beginnen met budgetteren?
Wanneer je voor het eerst gaat budgetteren is het goed om te weten dat het niet gelijk perfect hoeft te zijn. Beginnen aan een budget is een belangrijke stap om controle te krijgen over jouw uitgaven en financiële doelen te behalen, hierover mag je best trots op jezelf zijn. Om je heen zullen de meeste mensen die je kent dit eigenlijk niet echt doen en wanneer jij aan deze mensen vraagt hoeveel geld ze uit geven aan bijvoorbeeld boodschappen, afhaal maaltijden of aan stappen, zullen ze dit niet precies weten. Voor mij persoonlijk was het redelijk schokkend, hoeveel geld ik hieraan uitgaf.
Toen ik zelf begon met budgetteren ben ik eerst helemaal uit gaan zoeken en op gaan schrijven waar ik de afgelopen 3 maanden al mijn geld uit heb gegeven. Hierin kwam ik zelf tegen dat ik elke maand echt honderden euro’s uitgeef aan dingen die ik niet/amper gebruik of waar ik eigenlijk zelf helemaal niet om geef. Op basis van de kosten die ik had en kostenposten waar ik minder geld aan wilde gaan besteden heb ik persoonlijk mijn eerste budget gemaakt. De eerste 12 maanden heb ik bijna maandelijks aanpassingen gemaakt aan het budget, waarin ik de ene maand het iets realistischer moest maken omdat het te streng was en andere maanden juist weer strenger werd omdat ik zag dat ik met minder geld even goed kon eten of nog steeds genoeg kleding kon kopen.
Verschillende budgetmethoden
Er zijn veel boeken, websites en andere content die mensen proberen te helpen met budgetteren. Er zijn daarom ook veel verschillende budgetmethoden. Hieronder benoemen wij vijf methoden die allemaal onderzocht zijn en die voor verschillende type mensen geholpen hebben. Hieronder proberen wij zo goed mogelijk uit te leggen zodat jij hopelijk snel de budgetmethode vindt die bij jou past. Persoonlijk hebben wij een sterke voorkeur voor een ‘zero-based buget’ en de ‘50/30/20 budget’ methode. Deze methode geven namelijk beide een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven. Ook bieden beide budgetmethoden goeie handvaten om vermogen op te bouwen voor de lange termijn.
Budgetmethode | Dit budget helpt je door: |
Zero based budget | Al jouw geld een taak te geven |
50/30/20 budget | Geld te verdelen over belangrijke uitgaven, leuke uitgaven en spaar/investeringsdoelen |
Betaal jezelf eerst budget | Snel spaardoelen te behalen of schuld af te lossen |
Enveloppen budget | Meer discipline in je uitgavenpatroon te brengen |
Het ‘Nee’budget | Het verlagen en vermijden van schuld |