De gevaren van “Koop nu, betaal later” bedrijven zoals Klarna en Afterpay

De gevaren van “Koop nu, betaal later” bedrijven zoals Klarna en Afterpay

Afterpay en Klarna zijn bekende bedrijven die zogenaamde “koop nu, betaal later”-diensten aanbieden. Deze diensten stellen consumenten in staat om direct producten en diensten aan te schaffen en de betaling uit te stellen tot een later tijdstip. Hoewel deze service op het eerste gezicht aantrekkelijk lijkt, zijn er verschillende redenen waarom Afterpay en Klarna gevaarlijk kunnen zijn voor je financiële stabiliteit. Hieronder zie je de belangrijkste redenen:

  1. Verleiding tot overbesteding: Afterpay en Klarna maken het gemakkelijk voor consumenten om impulsieve aankopen te doen zonder direct te betalen. Dit kan leiden tot een gebrek aan financiële discipline en verleiding tot overbesteding. Consumenten kunnen zich laten meeslepen door de gedachte dat ze de betaling later wel kunnen regelen, zonder de volledige financiële gevolgen te overzien. Dit kan leiden tot schulden die moeilijk af te lossen zijn en een negatieve invloed hebben op de financiële stabiliteit.
  2. Hoge rente- en boetekosten: Hoewel Afterpay en Klarna geen rente in rekening brengen over het uitgestelde bedrag, zijn er vaak wel boetes en kosten verbonden aan te late betalingen. Consumenten die niet in staat zijn om op tijd te betalen, kunnen te maken krijgen met hoge rentekosten en boetes die snel oplopen. Deze kosten kunnen een grote financiële last vormen en de stabiliteit van het budget van de consument ondermijnen.
  3. Verborgen financiële lasten: Hoewel de rentekosten misschien niet van toepassing zijn, kunnen Afterpay en Klarna wel verborgen financiële lasten met zich meebrengen. Sommige verkopers kunnen de prijzen van hun producten verhogen wanneer ze betaling via deze diensten aanbieden. Dit betekent dat consumenten mogelijk meer betalen voor een product of dienst wanneer ze gebruikmaken van Afterpay of Klarna in vergelijking met directe betaling. Dit kan een negatieve invloed hebben op de financiële stabiliteit van consumenten op de lange termijn.

De winsten van Klarna en Afterpay

Als wij het hier over hebben met mensen, zijn wij zeker niet populair. Wij komen dan altijd in de discussie dat het handig is en iedereen die wij spreken geeft aan dat zij altijd optijd betalen. Wanneer je een beetje onderzoek doet naar deze bedrijven, vindt je dat zij extreem grote winsten boeken en er dus miljoenen mensen zijn die door “koop nu, betaal later” in de problemen zijn gekomen.

Wat is Klarna en maken zij veel winst?

Klarna, een Zweeds fintechbedrijf opgericht in 2005, is uitgegroeid tot een van de grootste spelers in de “koop nu, betaal later”-sector. Het bedrijf biedt consumenten de mogelijkheid om aankopen in termijnen te betalen en verdient geld door vergoedingen te ontvangen van handelaren voor het gebruik van hun betalingsplatform. Klarna heeft een agressieve groeistrategie gevolgd en heeft geïnvesteerd in het uitbreiden van zijn wereldwijde aanwezigheid. Het bedrijf heeft in het verleden extreme winstgevendheid getoond en heeft verschillende financieringsrondes doorlopen om zijn groei te ondersteunen.

Wat is Afterpay en maken zij veel winst?

Afterpay, een Australisch bedrijf dat in 2014 is opgericht, biedt vergelijkbare “koop nu, betaal later”-diensten aan als Klarna. Afterpay maakt winst door vergoedingen te ontvangen van handelaren en consumenten betalen geen rente over hun aankopen. Het bedrijf heeft zich gericht op het versterken van zijn marktpositie, met name in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. In 2020 was de totale omzet 519,2 miljoen Australische dollar (AUD) en werd Afterpay overgenomen door het Amerikaanse betalingsbedrijf Square, Na de overname is de winstgevendheid van Afterpay verder gestegen.

Tasso
https://aspirationuniversity.com

Leave a Reply